prva strana

Utorak, 7. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Oktobar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

mediji

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Istrajni u nagovaranju na ostavku

Redakcija

Opštinska menažerija



Čovek koga odlikuju stručnost i poštenje doveo je na vlast novosrbijansku ćumesku bulumentu i sve ono što i nije nizašta drugo nego za takav živinarnik

Poslednje vesti kažu da republička Vlada, koja mnogo drži do reda, zakona, i do sav taj legalizam, nije razmatrala zahtev opštine Valjevo za uvođenje privremenih mera. Iznenađenje, jok, isti je to bućkuriš, politički i ljudski.

I bez formalne odluke zna se da su privremene mere u Valjevu odavno uvedene, kad je Nova Srbija formirala većinsku vlast sa partnerima po svojoj meri. I neće biti da su za raspad skupštinske većine, i za sve ostalo, krivi drugi, krivi su Nova Srbija i predsednik opštine dr Jovan Tomić.

Ajde ispočetka, Doktor je ubedljivo pobedio na izborima za predsednika opštine, svaka čast, struka i poštenje. Međutim, čovek koga odlikuju stručnost i poštenje doveo je na vlast novosrbijansku ćumesku bulumentu koja je u svoj živinarnik primila sve ono, mila majko, što i nije ni za šta drugo nego za takav živinarnik. I onda je bilo, i biva, sve kao s verom u Boga, kako mora biti.

Sećam se kad je ono Doktor primio mandat, te samo struka, te samo najsposobniji, te samo poštenje, te interes građana, te interes grada... I Doktor formir'o ekipu, kad sam ga, u to vreme i javno, pit'o, jel Opštinski menadžer njegov izbor, izvrd'o odgovor. A kad se pogledalo u taj Opštinski menadžer, u taj i ostali naprečac Karić, iz prve se videlo da to ne liči ninašta, i više od ninašta, i da od tog posla nema ništa. Kad je Ekipa do kraja formirana, od svi ti veliki i mali načelnici i zamenici, kad se sagledala ta skupštinska većina, stvar do kraja došla na svoje, opštinska menažerija, ko po Orvelu, uzela vrši vlast. Svi videli kako to ide, i na šta će izađe, jedino Doktor u svemu tome video najsposobnije i najpoštenije. Kako i ne bi kad je i onaj njegov Ministar i prvi novosrbijanac isti taki pa još na kvadrat, kub i ostalo množenje.

Tako se desilo da Valjevo, sa svu svoju slavnu prošlost, i ostali potencijali, postane još slavnije i nezabeleženo slavno, taki bastard vlasti se nije projavio ni u slavnom Žitkovcu, ajde Brusu, gde Nova Srbija tože asvaltira i vrši vlast. Da će sve bude najslavnije i nezabeleženo slavno odma' se videlo i u praksi prakse, tek što se nova vlast primila posla odma', i u prisustvu Doktora, osveštan onaj Vagon preko puta Doma zdravlja. Ko ne zna vagon niko na parkingu, dobio vodu, struju, i sve dozvole i sve što treba. I vagon dobijen kako treba jerbo svim vagonima upravlja onaj Ministrov Šarančić koji ima kafanu-brod u Vrnjačkoj Banji.

Kad je sve postavljeno na svoje mesto, i po svojoj meri, kad se tako startovalo, stvar, a tek ljudi, uzela da se razvija sama od sebe, tu nije bilo pomoći. Valjevu se, i to jopet, ovaj put s verom u Boga i asvalt, a najviše u šta 'oćeš, dogodila njihova i nova Srbija. I ko što biva, asvalta ima svuda samo ne gde ga treba, recimo na trotoarima glavne ulice, vlast tuda ne 'oda, više se drži svoje periferije. Šta reći nego, svaka čast Domaćine, more, svaka čast domaćini, idu novi izbori, i jopet će najstručniji, najsposobniji, i najpošteniji, i sve tako to i plus minus doći na svoje mesto.

Dragan Todorović